www.iiiWe.com » راهکارهایی برای بهبود عملکردشوراهای شهر

 صفحه شخصی محمد نیکنام   
 
نام و نام خانوادگی: محمد نیکنام
استان: تهران - شهرستان: تهران
رشته: کارشناسی ارشد شهرسازی - پایه نظام مهندسی: سه
شغل:  شهردارناحیه در شهرداری تهران
تاریخ عضویت:  1390/09/24
 روزنوشت ها    
 

 راهکارهایی برای بهبود عملکردشوراهای شهر بخش عمومی

8

پیشنهاداتی برای بهبود عملکرد شوراها
در حال حاضر معضلات موجود در شهرها را می توان درموضوعات ذیل تقسیم بندی نمود.
1 ـ تخریب محیط زیست شهری
2 ـ کیفیت سکونت و نادیده گرفتن هویت فرهنگی
3 ـ ناکافی بودن سیستم حمل و نقل شهری
4 ـ گسترش فاصله طبقاتی
5 ـ کمبود امکانات مالی برای اداره شهر
6 ـ ناهماهنگی مدیریت شهری
7-نارضایتی مردم ار امکانات تفریحی ،ورزشی و قرهنگی.
برای برطرف ساختن موارد فوق می توان به پیشنهادهای ذیل توجه نمود.
1- به عنوان اولین گام، شوراها می‌توانند مشکلات را دسته بندی کنند و از ناهماهنگی در تقسیمات شهری که تداخلاتی را ایجاد کرده‌اند، بکاهند مضاف بر اینکه شوراها باید به شفاف سازی قانون گذاری در زمینه شهری بپردازند. البته آنها باید عدم وجود آیین نامه‌های اداری و مشخص در برخی زمینه‌ها را نیز در نظر بگیرند.
2- یکی از نخستین اولویت شوراها باید ارتقای هویت معماری و کیفیت ساخت و سازو الزامی نمودن مقاوم سازی باشد .
3- نقش شورا در اقتصاد شهری و تامین منابع مادی پایدار برای آن مهم است .
4- توجه به این اصل که با استقرار مناسبات سالم اجتماعی امنیت شهروندان فراهم می آید.
5- سازمان‌های امور شهری مانند شرکت‌های آب و برق و غیره هیچ کدام از شورای شهر تبعیت نمی‌کنند، لذا اصلاح قانون شوراها و هماهنگی با دستگاههای ذیربط ضروری است .
۶- توسعه صنعت توریسم و ایجاد مکانیسم‌هایی برای بازگشت سرمایه حاصل از سرویس‌دهی به گردشگران ، برای ساکنین شهرها مفید خواهد بود.
۷- طراحی برنامه های جامع برای استفاده هرچه بیشتر مردم از وسائل حمل و نقل همگانی و تهیه طرحهائی که به کاهش تردد در مراکز شهرها منجر شود .
۸- در شورای جدید، ساختار ورزش کشور و جایگاه شهرداریها در تامین ورزش همگانی، ایجاد تسهیلات ارزان و رایگان برای اقشار مختلف مردم به ویژه جوانان و خانمها باید پیگیری شود.سالهاست که بودجه‌ای به ورزش همگانی اختصاص داده شده ولی مدیریت این بودجه نیازمند تقویت است. بنابر قانون 55 شهرداری، شهرداری موظف به ایجاد بهداشت روانی در جامعه است که یکی از موارد آن ورزش می‌باشد. لذا ضروری است شوراها در این زمینه وسیع‌تر فکر کند.
۹ - شوراها باید از طریق تشکیل کمیسیونها و کمیته‌های تخصصی مربوط به مسایل بهداشتی و درمانی و با استفاده از کارشناسان به حل مسایل و مشکلات جامعه بپردازند.وجود یک پزشک متخصص در شورا ضرورتی ندارد ولی این تشکل می‌تواند از طریق ارتباط با سازمانهای صنفی پزشکی نظیر سازمان نظام پزشکی از نظرات جامعه پزشکی آگاه شود. در حال حاضر رفع مشکلات بهداشتی ـ درمانی بر عهده وزارت بهداشت است که این وزارتخانه با بودجه محدود و بدون همکاری مردم و نهادها قادر به رفع مشکلات و مسایل بهداشتی و درمانی نیست. شوراها می‌توانند مردم را از کمبودها و مسایل بهداشتی و درمانی آگاه و زمینه‌ای برای پیشگیری از بروز بیماریها مهیا کنند؛ به عنوان مثال عادت غذایی نامناسب در سالهای اخیر موجب افزایش بیماریهای قلبی و عروقی در کشور شده که بودجه زیادی صرف درمان این بیماران می‌شود، لذا اگر شوراها در این زمینه آگاهیهای لازم را ارائه کنند تا حدود زیادی موجب کاهش هزینه‌ها می‌شوند .همچنین امروزه حوادث در حرفه‌ها و مشاغل مختلف موجب بروز عوارض چشمی، پوستی و قلبی می‌شود که شوراها در این راستا نیز باید تسهیلاتی را برای کاهش این حوادث فراهم کنند تا تعداد مصدومین و هزینه دولت کاهش یابد.
۱۰ - بیشترین انتظار جامعه پزشکی از شوراها مهیا کردن محیط زندگی سالم شهروندان است، بویژه در شهرهای بزرگ که محیط زندگی در سلامتی مردم تاثیر بسزایی دارد .هم‌ اکنون تعریف سلامتی و بهداشت نسبت به سالهای گذشته فرق کرده، به طوری که امروزه در جوامع پزشکی، نبودن بیماری را بهداشت و سلامتی تعریف نمی‌کنند، بلکه زندگی توام با شادی و آرامش را سلامتی عنوان می‌کنند. آلودگی هوا و ترافیک در بهداشت روانی و جسمی افراد بسیار موثرست، که شوراها برای ایجاد یک زندگی سالم باید با تصمیم‌گیریها و طرحهای خود این مشکلات را برطرف کنند.
۱۱- تشکیل کمیته‌ای ویژه در شورای شهر جهت رسیدگی به مسائل زیست‌محیطی ضروری است.اگر در شورای شهر، افراد صاحبنظر در زمینه محیط زیست حضور ندارند، دست کم باید تشکیلاتی در زیر مجموعه شورا ایجاد شود تا بتواند بر مسایل زیست‌محیطی شهر نظارت کرده و پیشنهادهای خود را به شورا منتقل کند.
۱۲- شوراهای شهر و روستا به عنوان نهاد نظارتی و سیاستگذاری باید در مباحث عمران و آبادانی شهرها، مسائل محیط شهری و شهرسازی، محیط زیست، مسائل اجتماعی، ساماندهی آسیب‌دیدگان اجتماعی و پیشگیری از آسیبها اقدامات و فعالیتهای مثبت و توسعه‌زا انجام دهند. اینکه فقط بهزیستی تنها نهاد مسوول در زمینه متکدیان یا آسیب‌دیدگان شناخته شده و شهرداری خود را از این میدان کنار بکشد، چهره خوشایندی ندارد در حالیکه شوراهای شهر می‌تواند شهرداری را ملزم به احداث سرپناه با روش علمی و رویکردهای فرهنگی و اجتماعی جدید در راستای توانمندسازی فقرا کند. 13
13- مناسب‌سازی محیط شهری برای معلولان از دیگر محورها و وظایف شهرداریها و شوراهای شهراست . شورا باید شهرداریها را ملزم به مناسب‌سازی محیط شهری و فراهم آوردن فرصتهای مساوی برای معلولان جهت برخورداری از محیط شهری، اماکن و ساختمانهای عمومی، پارکها، بانک، خیابانها، پیاده‌روها از طریق رعایت اصول و ضوابط شهرسازی کند.
14- توجه کافی به مسائل فرهنگی و فوق برنامه سالمندان باید از سوی شوراها جدی تلقی شود.
1۵ - واحدهای صنعتی موجود در محدوده خدماتی شهرها از شوراها انتظار ایجاد امکانات و شرایط مناسب برای کسب و کار و تولیدشان را دارند و واحدهایی نیز که باید به خارج از شهرها منتقل شوند، نیازمند حمایت شوراهای شهر برای انتقال صنعت خود به خارج از شهر هستند در صورت حمایت شوراها از واحدهای صنعتی برای انتقال مطلوب واحدهای امر خارج از شهرها، هم صنعتگران با فضا امکانات و شرایط بهتری قادر به تولید و توسعه فعالیت خود خواهند بود و هم شهر از وجود واحدهای صنعتی که گاها مخل آرامش شهروندان است، آسوده می‌شود. همچنین از صنایعی که در محدوده خدماتی شهرها وجود داشته و اشکالی نیز برای شهر ایجاد نمی‌کند، باید در چارچوب ضوابط حمایت شود .
۱۶- تفکر و اندیشه‌ای که جایگاه هنر را در ایجاد جریانات سالم اجتماعی حفاظت و ترویج کند، باید از سوی شوراهای شهر تقویت شود.
۱۷- در همه جای دنیا یکی از مهمترین وظایف شهرداری‌ها رشد و ارتقای فرهنگ است . بنابراین شوراها می‌توانند نقش بسیار مهمی در این زمینه داشته باشند. متاسفانه گویا در فرهنگ لغت شهرداری‌ها سینما و تئاترو موسیقی و مجسمه سازی و هنرهای تجسمی وجود نداشته است و در شورای شهر نیز هیچ گونه اقدامی در این زمینه ندیدیم. این در حالیست که در تمام کشورهای پیشرفته‌ جهان، شهرداری‌ها بهترین حامیان فرهنگ و هنر هستند که با تخصیص امکانات، بودجه و حمایت ، فضاها وسالن‌هایی را در اختیار گروه‌های هنری می‌گذارند و ‌آن گروه در صورت موفق بودن و ارائه کارهای خوب، به تدریج تعداد اجراها و امکاناتش بیشتر می‌شود تا بتواند آن امکانات را از آن خود کند. در پاریس بسیاری از بناها با حمایت شهرداری و با کمک مالی آن برای امور فرهنگی و هنری ساخته می‌شود و شهرداری با ارائه این گونه کمک‌ها به فرهنگ، هنر رونق می‌بخشد و در تمام دنیا این گونه است که بخش اعظمی از عوارضی که مردم به شهرداری می‌پردازند، باید در اختیار هنر که از تاثیرگذارترین موارد بر ارتقای کیفیت زندگی مردم است ، قرار گیرد.
۱۸- طراحی برنامه هائی برای گسترش مطالعه کتاب و مطبوعات در سطح شهر از سوی اقشار مختلف با هدف ارتقای سطح سواد عمومی جامعه و کاهش ناهنجاریها مشتمل بر: ایجاد کتابخانه های محلی ،فراهم نمودن زمینه مشارکت خیرین کتابخانه ساز،فراهم نمودن زمینه استفاده شهروندان از کتابخانه های مراکز دولتی ،تاسیس کتابفروشی در مناطقی که فاقد این مراکز فرهنگی است ،تاسیس قرائتخانه مطبوعات دربوستانها و اماکن عمومی ،برگزاری مسابقات کتابخوانی برای اقشار مختلف جامعه ،کمک به تاسیس انجمنها و باشگاههای کتابخوانی در محلات.
۱۹- از جمله مشکلات موجود در شهرها آلودگی هواست . آلودگی هوا خسارات جبران‌ناپذیری را بر انسان وارد می‌کند، بنابراین حل این مشکل با برنامه‌ریزی درازمدت توسط شوراها ضروری است. همچنین آلودگی صوتی و ترافیک از جمله مسائلی است که به نوعی با سلامت افراد در ارتباط است و خسارات اقتصادی، اجتماعی و روحی زیادی را به افراد وارد می‌کند. این مشکلات فقط منحصر به کشور ما نیست و در همه‌ کشورهای پیشرفته دنیا وجود دارد، که راهکارهای دقیق علمی نیز برای آن پیدا شده است، لذا باید شورا برای کارآیی بیشتر از مطالعات انجام شده در سطح دنیا استفاده کند.
۲۰ - تحقق عدالت اجتماعی با نگاه زمینه‌سازی مناسب و توسعه‌ پایدار شهر از جمله اهداف مهم مدیریت شهری است تا در نهایت به توسعه‌ای منجر نشود که به فقر یک طبقه شود، بلکه توسعه‌ی پایدار در جهت رفاه همه‌ طبقات.
۲۱ – در حال حاضر جمعیت کارگری شهرها و ضرورت بهره‌مندی جامعه‌ی کارگری از قانون کار از چالشهای مهم شهری است و شورای شهر در این زمینه می‌تواند با مراجعه به سازمان‌های مربوطه، این مشکل را حل کند.شورای شهر با ایجاد شرایط مطلوب برای شهروندان می‌تواند جهت بهره‌مندی از امکانات معیشتی در این زمینه مؤثر باشد.
2۲ - جمعیت جوان شهرها نیازهای زیادی دارند. شوراها می‌توانند محمل مناسبی برای رسیدن به توسعه‌ پایدار و ارتقای شاخص‌های زیستی سالم این قشر باشند.
۲۳- توجه کافی به مباحث مربوط به بانوان و جوانان .
۲۴-تعامل مستمر با مراکز علمی و تحقیقاتی برای به کارگیری یافته های علمی جدید در امور شهرها و سفارش انجام دادن تحقیقات جدید با توجه به مشکلات موجود.
۲۵- توجه کافی به پیامدهای مختلف شکل گیری جامعه اطلاعاتی و طراحی و تدوین برنامه هایی برای بهره گیری مناسب شهراز فناوری های نوین ارتباطی و اطلاع رسانی برای اصلاح امور و کاهش هزینه ها و اطلاع رسانی به روز به عموم مردم .
2۶ - بیش از حضور متخصصان،شوراها نیازمند تشریک مساعی و روح جمع‌گرایی در هستند. حضور نیروی متخصص مورد نیاز است؛ اما شورای ایده آل ، بیشتراز تخصص، نیاز به تشریک مساعی و روح جمع‌گرایی است. حتی شاید حضور متخصصان، قضیه را پیچیده کند و به نتیجه مطلوب دست پیدا نکند. در نهایت مساله اصلی تخصص نیست، چرا که با حضور چند مدیر خوب بدون تخصص، می‌توان متخصصان را گردهم آورد و از علوم آن‌ها استفاده نمود. زیرا یکی از مشکلات تاریخی ما عدم فراگیری پذیرش آرای هم‌دیگر و کمک کردن برای بهبود مسائل است

سه شنبه 23 اسفند 1390 ساعت 11:29  
 نظرات    
 
مجید صابر 21:53 سه شنبه 23 اسفند 1390
2
 مجید صابر
جناب نیکنام "دکتر " اسم کوچکتان است یا سطح تحصیلات
حسن ابراهیمی 22:57 سه شنبه 23 اسفند 1390
1
 حسن  ابراهیمی
ببخشید جناب آقای دکتر , فکر میکنم این مطالب باید بصورت بخشنامه به مراکز مربوطه ابلاغ بشه , وگرنه منی که دانشجو هستم و بیرون گود هستم چیکار می تونم بکنم.

ممنون از شما , پیشنهادات خوبی هستند , به امید آن روز.

عید شما مبارک باشه , سال خوبی داشته باشید.
عادل گودرزی 23:32 سه شنبه 23 اسفند 1390
1
 عادل گودرزی
ممنون دکتر!
مائده علیشاهی 00:20 چهارشنبه 24 اسفند 1390
0
 مائده علیشاهی
ممنون جناب نیکنام.
مهدی حمزه زاده آذر 01:42 چهارشنبه 24 اسفند 1390
0
 مهدی حمزه زاده آذر
دکتر اینجا جمع مهندسی و خودمونیه رفیق.
از ما بهترونا ( اعضای محترم و شریف شورای شهر) در محل مربوط به خودشون هستند و از این آقایون یا خانوما کسی عضو این جمع خودمونی نیست.اما قطعا این مسائل رو در برنامه دارند و انشالله رعایت خواهند کرد...!
م افتخاری 13:15 چهارشنبه 24 اسفند 1390
0
 م افتخاری
امید که مقبول سمع و نظر مخاطبان اصلی قرار گیرد
سید ابراهیم موسوی نژاد 13:52 یکشنبه 28 اسفند 1390
0
 سید ابراهیم موسوی نژاد
بنابر قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، شورا یکی از ارکان نظام می‌باشد و یکی از ویژگی‌های خاص شهرداری‌ها، حضور شورای شهر با این امکانات در کنار شهرداری‌ها است.تاکید قانون به شکلی است که از آن اجبار به وجود شورای شهر را می توان یافت.هر چند .وزارت کشور در زمانی که شورای شهر وجود ندارد به قائم مقامی از آن مسئولیت دار وظایف است ولی بنابر تاکیدات و فهم از اصل ۱۰۳ قانون اساسی، ماده ۴۱ و دستور ماده ۴۲ و ۴۳ و ۴۴ همان قانون، نوعی مخالفت با دائمی بودن قائم مقامی وزارت کشور را می توان یافت .

بر اساس مفاد قانون شهرداری و نیز قانون تشکیلات شورای اسلامی کشوری، این نهاد یک مرجع تصمیم گیری و نظارتی است و در این مورد دارای اختیارات وسیعی است.

برخی از وظایف شورای شهر، واجد جنبه‌های وضع مقررات است. برخی دیگر از وظایف آن، جنبه نظارتی و مراقبتی دارد.

بر اساس ماده ۴۸ قانون شهرداری‌ها چنانچه استانداری یا فرمانداری یا بخشداری نسبت به مصوبات مجلس اعتراض داشتند بایستی ظرف یک هفته از تاریخ اطلاع، نظر خود را به انجمن اظهار و تقاضای تجدید نظر نماید در صورتی که باز هم معترض ماند، معترض می تواند به انجمن ایالتی یا ولایتی یا وزارت کشور اعتراض خود را ظرف ۱۵ روز ارائه دهد . این نظر پس از ابلاغ نهایی است.
مبینا نورانی 21:37 پنجشنبه 23 آذر 1391
0
 مبینا نورانی
؟؟؟؟؟ فکر میکنید این قوانین به نفع همه اقایون هست ؟؟؟؟؟